Efter lang tids tvungen pause under coronaen var der stor tilslutning til sæsonstarten i Højskolen Vildrosen.

Tæt på 50 mennesker var 18. august mødt frem for at opleve højskolelærer og foredragsholder Lene Kirkegaards foredrag: Skagensmalerne og deres kvindfolk.

Foredraget tog afsæt i den kunstnerkoloni, benævnt som ‘Skagensmalerne’, der i anden halvdel af 1800-tallet tog ophold eller besatte i Skagen, og blev en del af “det moderne gennembrud” (1870-1900).

Lene Kirkegaard fortalte om nogle af de kendte skikkelser P. S. Krøyer og Michael Ancher, men i endnu højere grad om de stærke kvinder Marie Krøyer, Anna Ancher og andre markante kvinder, som i netop dén epoke brød igennem som kvindelige kunstnere. De banede vejen for et opgør med dele af den patriarkalske tænkning i malerkunstens verden, mens andre kvindelige malere fortsat måtte stå i skyggen af deres mænd.

Brøndums Hotel, som var ejet af Anna Anchers far, var bosted for mange af kunstnerne. En del af betalingen for opholdet var ofte et kunstværk. Nogle værker findes stadig på hotellet, mens de fleste i dag findes på det nærliggende Skagens Museum.

Næste arrangement i Højskolen Vildrosen finder sted onsdag d. 15. september kl. 10, hvor Anne-Marie Salling står i spidsen for et syng-sammen-foredrag og fortæller om nogle af de sange i Højskolesangbogen, som hun holder mest af. Alle er velkomne til højskolearrangementerne i Trige Sognegård.