De 50 fremmødte til et foredrag med præsten og forfatteren Preben Kok fik næring til både latter og eftertanke.

 

Preben Kok er ikke en mand af få ord. Faktisk har han så meget på hjerte, at man som tilhører kan have svært at følge med. 

Rygtet om en levende fortæller var løbet forud for foredraget i mandags, og adskillige af de 50 fremmødte havde også tidligere oplevet den 73-årige tidligere sognepræst. I sin form kan han nærmest karakteriseres som en hybrid mellem en stand up-komiker, en provokatør og en livsklog åndsbeslægtet til Johannes Møllehave.

Havde man regnet med at få håndgribelige værktøjer til, hvordan man giver nyttige erfaringer videre til de kommende generationer, hvilket er temaet for Preben Koks seneste og meget anmelderroste bog ‘Arvegods – giv visdom videre’, så blev man imidlertid skuffet.

Koks foredrag var i stedet et humorfyldt og til tidere lettere pjattet causeri over forfatterens egne erfaringer med kone, børn og et skarpt blik for menneskers adfærds- og reaktionsmønstre. Men samtidig lød der konkrete pointer om det han karakteriserer som grundhistorien i mange menneskers liv – ikke mindst de yngre generationers individualistiske livsstil, hvor der ifølge Preben Koks opfattelse ofte mangler noget at læne sig op ad, når livet brænder på.

Han fokuserede på ungdommens klogskab og alderdommens visdom, og på hvad han benævnte som ‘Æbletræets lov’ – at det er under afblomstringen at frugtsætningen sker. Ligeledes drog han paralleller til eventyret om Klods Hans med en opfordring til at “samle livet op som man møder det”.

Han skød med skarpt på bl.a. den ‘68-generation han selv er en del af, og med en opbyggelig fortælling konkluderede han, at hvis man kan sit fadervor og kender filmen ‘Baronessen fra benzintanken’ så er man godt kørende.

Sidstnævnte tese holder måske ikke i et større perspektiv, men det var både underholdende og samtidig eftertænksomheds-fremkaldende at opleve forfatteren, der også står bag bogsuccesen ‘Skæld ud på Gud’, som er udgivet i 45.000 eksemplarer.

Opfølgende studiekreds

I kølvandet på foredraget med Preben Kok er der arrangeret en studiekreds, hvor deltagerne læser og debatterer Preben Koks bog ”Arvegods”, som udkom i forsommeren. Det kommer til at foregå torsdage i ugerne 43, 45 og 47 fra kl. 19.00-21.00 i Trige Sognegård.

Tilmelding til studiekredsen er nødvendig til Trine Gjørtz på: tg@km.dk


Foredragsarrangementet med Preben Kok i mandags samlede 50 mennesker i Trige Sognegård.

X